I LOVE JEANS! Vrijwel iedere dag draag ik wel een jeans. Waarom? Het is makkelijk, het is leuk en het kan eigenlijk overal mee worden gecombineerd.
Jeans bestaan al jaren en de look verandert per decennium. Ik heb de geschiedenis van de jeans voor jou opgezocht en op een rijtje gezet!

Denim is niet weg te slaan uit het modebeeld. Jeans, spijkerjasjes of korte jeans broekjes. Sinds dat ik besta (1985) is denim in beeld geweest en eigenlijk nooit verdwenen.
Ik neem je mee naar een trip door jeanshistory.

1950
Denim begint zichzelf te laten zien. Alleen nog bij mannen welteverstaan maar het begin is er! Waar denim eerst alleen werd aangetrokken door monteurs en loodgieters, gaat de gewone man zich ook laten zien in jeans.
Bing Crosby, een toen heel bekende zanger en acteur, startte deze trend en begon in 1951 met zijn eigen label bij Levi’s.

De jeans begon haar opmars in deze tijd en de mannen waren onweerstaanbaar in jeans. De jeans stonden toen nog in het teken van rebelsheid. Vrouwen daarentegen droegen toen nog helemaal geen denim, dit kon niet, dit was raar en het hoorde niet.

1960
In de 60’s begonnen ook de jongeren en vrouwen deze hype te volgen. De jeans waren onder de jeugd erg populair maar wilde je naar een bioscoop? Bad luck. Je werd geweigerd als je een spijkerbroek aan had.
Denk: hoge taille, rechte pijpen.

1970

Oké in de 70’s kon je niet meer zonder jeans en was een ‘gewone’ spijkerbroek ook niet meer hip. De scheuren, patchworks en andere versieringen werden toegevoegd.
Vergeet je niet dat het in de 70’s ook de flowerpower was? In de hippietijd werden de jeans met wijde pijpen geïntroduceerd.
Dit allemaal voor mannen én vrouwen.

1980

Als we het hebben over de 80’s word ik blij. Ik HOU van de 80’s. Ik ben niet alleen geboren in dit decennium maar ik vind de hele 80’s style cool.
In de jaren 80 werd het modebeeld vooral bepaald door iconen en artiesten. Iedereen had een tv en vrouwen werden rebelser dan ooit. Don’t you just love it?
Designers begonnen jeans uit te brengen en er kwamen steeds meer varianten.
Jasjes, jeans en broekjes. Met fringes, verschillende wassingen en studs!
Let op: De skinny jeans begon hier haar furore!

1990:

Dit jaar is voor mij een genant jaar als het gaat om jeans. Ik zat op de middelbare school in 1996. En ja, ik droeg duncans (dit zijn wijde spijkerbroeken zonder enig model) en aussies.
Verder was het de tijd van hiphop, skaters en de ‘mompants’, een hoge broek zonder enige vorm waar je een enorm platte kont in kreeg.

2000:

In 2000 kon eigenlijk alles. Bovenstaande werd allemaal gebruikt in de jeans.

Sommigen sloegen er iets te ver in door. Kennen jullie de denim look van Britney en Justin nog?

Verder kreeg de boyfriend jeans haar opmars, de skinny jeans is natuurlijk ongekend populair geweest; en nog steeds, de wijde pijpen kwamen weer helemaal terug en de spijkerjasjes zijn totally back.

[gap size=”120″]